Historien

En kort oppsummering av historien til RiP.

Tanken om Rockeklubben i Porsgrunn (R.i.P) begynte så smått å spire sommeren 1990, da en gjeng musikkintresserte og initiativrike ungdommer som mente det var for dårlig konserttilbud i Porsgrunn begynte å drodle med ideen om å ordne ting selv, i god gammeldags DIY-ånd. Første konsert som ble gjennomført under navnet Rockeklubben i Porsgrunn var med Chris Erichsen Orkester og Englevakt på utescenen på Øvre Frednes 18. august 1990, en legendarisk konsert hvor politiet kom og kuttet strømmen, men hvor konserten likevel ble gjennomført akustisk.

De første årene var sommerkonsertene på utescenen på Frednes, mens de på vinteren var i kjelleren til Hotell Vic, fortsatt Porsgrunns eneste hotell. Etterhvert ble det innledet et samarbeid med utestedet Kjelleren (i kjelleren på Folkets Hus), som hadde et lite rockehjørne med en scene som R.i.P fikk benytte seg av. Fra 1990 til 1995 ble det arrangert ca 60 konserter, med ca 90 artister, i regi av RiP. I 1996 var det tilnærmet ingen aktivitet i R.i.P.

I 1997 overtok Pål Berby og Tove Nystrand ansvaret for R.i.P, og med det kom det ny energi inn i klubben. R.i.P begynte å benytte kjelleren på utelivshuset Park som sitt sted. Allerede etter 2 år måtte R.i.P flytte fordi noen ønsket å etablere restaurant der. Grenland Bluesklubb hadde også utfordringer i forhold til egen scene, så det ble innledet et samarbeid mellom klubbene, og Sort & Blå Scene ble etablert i 1999.

Denne gangen gikk turen tilbake til kjelleren i Folkets Hus. Her ble vi i 4 år, før en kombinasjon av for stor kapasitet (350 pers) som sjeldent ble fullt utnyttet, økt husleie og tilgang på et mer egnet og velkjent lokale, gjorde at Sort & Blå Scene flyttet tilbake til kjelleren på Park. Siden 2003 har Sort & Blå Scene og R.i.P holdt til på samme sted. I desember 2013 trakk bluesklubben seg ut av samarbeidet, så nå driver R.i.P  stedet på egen hånd. Vi har god dialog med huseier, god beliggenhet og riktig kapasitet (160 pers) i forhold til størrelse på byen vår og type artister vi ønsker å presentere, og er generelt veldig godt fornøyd med det vi har nå. Når vi ser tilbake på historien vår så er det ikke tvil om at R.i.P hører hjemme i en kjeller.

R.i.P har alltid vært drevet med sterk DIY ånd, vi har drevet med rockedugnad i over 28 år. Vi har et stort styre, sammensatt av folk med ganske forskjellig alder, bakgrunn, kompetanse og interesser, noe som er en styrke når det kommer til gjennomføring og kvalitet i alle ledd. R.i.P har fokus på å gi gode opplevelser til både artister, publikum og crew, fra ankomst til avreise. Det at vi har stabilitet i styret og crew, og at nye rekrutteres blant de som allerede har vist at de har et sterkt forhold til R.i.P, bidrar til at alle involverte har et sterkt engasjement i klubben. Dette får vi også ofte høre fra gjestende artister at de merker hos folkene de blir møtt av.

Driften av Rockeklubben i Porsgrunn er basert på frivillig innsats. Opp gjennom årene har mange musikkinteresserte sjeler hjulpet til på den etterhvert så langvarige dugnaden som RiP er. Utgangspunktet for driften er kjærlighet til musikk og et brennende ønske om å bidra til Porsgrunns kulturliv. Under linken Konserthistorikk finnes oversikt over band som har spilt på RiPs scene opp gjennom åra. Vi setter nå sammen program på halvårsbasis, og prøver å finne band innenfor ulike rockrelaterte sjangre, for å tilfredsstille vårt etterhvert ganske brede publikum. Siden en del av RiPs ideologi er å støtte opp om nye, fremadstormende band, prøver vi så langt vi kan også å være en scene for lokale artister, både som headliner og oppvarmingsband.

Når RiP har band på besøk får de ofte hjemmelaget mat, og trivelig, privat overnatting.

I 2006 ble RiP nominert til Årets konsertarrangør 2005 av Norsk Rockforbund og kom i avstemningen på andre plass etter Kroa i Bø. I tillegg fikk vi Kulturprisen fra Porsgrunn Kommune. RiP var også en av 8 finalister i 2009, og en av 5 finalister i kampen om tittelen Årets konsertarrangør i 2014 og 2016.

I januar 2012 tok Pål Berby en pause som leder av RiP etter å ha styrt skuta siden 1997, og overlot roret til Dan Alexander Jupskås. I januar 2015 var Pål tilbake som leder.

R.i.P vant prisen for årets klubbkonsertplakat fra Norske Konsertarrangører i både 2014 (en serie konsertplakater) og 2015 (Kåre & The Cavemen), etter å ha fått i gang ett fruktbart samarbeid med flere lokale plakatdesignertalenter, bl.a. Kenneth Apeland (silketrykk) og Kenneth Jørgensen (grafisk design).

R.i.P har alltid hatt 18-års grense i sitt lokale, og var lenge det eneste stedet i Grenlandsregionen med 18-års grense. Det har vært et bevisst valg for R.i.P, for at det skal være mulig for de yngste myndige å få med seg gode konserter litt utenom det som kanskje er vanlig å booke på kulturhus og i skolesammenheng.

R.i.P samarbeider også med kommunen om konserter for de under 18, i tillegg til at vi har arrangert egne u18/barnekonserter. Vi har også to ganger samarbeidet med Porsgrunn Videregående Skole om design av konsertplakater for R.i.P.

Høsten 2016 når R.i.P et foreløpig bookinghøydepunkt, med selveste bob hund (S) på programmet, en konsert som solgte ut på under 2 minutter! I løpet av våre mange år som arrangør har vi lært at alt er mulig om du tror hardt nok på det, og gjør jobben med hjertet utenpå skjorta.

2. mars 2018 fikk RiP den ultimate anerkjennelsen i bransjen, da kolleger i Norske Konsertarrangører (NKA) stemte fram Rockeklubben i Porsgrunn som Årets Helårsarrangør 2017! Og det i et finaleheat som besto av Rockefeller, Parkteateret, Studentersamfundet i Trondhjem og Terminalen, i tillegg til RiP! RiP vant også Årets Konsertbilde 2017 for et bilde som Max Emanuelson tok av The Dogs/Kristopher Schau på RiP i februar 2017! 2017 var et bra år 🙂

R.i.P har ingen planer om å gi seg, vi går for minst 25 nye år med rockedugnad og store konsertopplevelser på en liten scene!

Støtt din lokale leverandør av gode konsertopplevelser!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s